31 ianuarie 2012

Pate de ficat cu morcovi

Acest pate l-am facut pentru pitica mea, se poate pastra la frigider 2-3 zile si poate fi mancat nu doar de copil, ci si de intreaga familie, caz in care va trebui sa dublati cantitatile:)
Pozele nu sunt foarte imbietoare, dar pateul e foarte bun, parol!


Ingrediente:
  • 250 g ficatei de pui
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 80 g unt
  • 1 varf de cutit de sare
  • frunze de patrunjel


Mod de preparare:
Ficateii se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare. 


Morcovii se curata, se spala si se pun si ei la fiert. 


Intre timp se curata ceapa, se spala si se taie marunt. Se pune jumatate de unt in tigaie si se caleste ceapa pana devine aurie. 


Morcovii taiati felii se adauga la ceapa impreuna cu apa in care au fiert. Se lasa sa fiarba la foc potrivit pana scade tot lichidul.


Dupa ce au fiert ficateii se scurg si impreuna cu ceapa, morcovii si restul de unt se amesteca cu blenderul pana se obtine o pasta omogena. 


Se pot adauga si cateva frunze de patrunjel tocate fin.
Pofta buna!

30 ianuarie 2012

Ciuperci umplute pane cu sos de hrean

Inspiratia pentru aceasta reteta a fost emisiunea culinara Alive and Cooking de pe Euforia.


Ingrediente:
  • 200 g ciupercute champignon mici
  • 200 g pate
  • 100 g faina
  • 2 oua
  • 200 g pesmet
  • 100 g maioneza
  • 1 lingura pasta de hrean
  • 1 lingura patrunjel verde tocat
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sare, piper macinat
  • ulei pentru prajit


Mod de preparare:
Ciupercutele se spala si se sterg bine, apoi li se rup coditele, dupa care se umple fiecare caciulita cu pate cu ajutorul unei lingurite.


Se bat bine ouale cu un praf de sare. Se condimenteaza pesmetul cu sare si piper. Se pune uleiul la incins. Cipercutele se dau prin faina, ou si pesmet apoi se prajesc in uleiul incins pana se rumenesc.

Se scot pe un servet de hartie si se lasa sa se scurga surplusul de ulei.
Se amesteca bine maioneza cu hreanul, patrunjelul si zeama de lamaie si se serveste ca sos langa chiftelute.


Pofta buna!

27 ianuarie 2012

Revani

Am vazut intr-o zi pe Euforia la Food Safari ceva asemanator si era tentanta tare, asa ca m-am pus pe cautat. Si am gasit prajitura revani sau ravani sau prajitura cu gris si iaurt. Insiropata nevoie mare, presarata cu cocos, cu fistic sau cu migdale sau alaturi de niste frisca, e un dulce parfumat si intens de care nu te mai saturi :))
Ingrediente:
  • 4 oua
  • 370 ml iaurt
  • 300 g zahar
  • 150 g gris
  • 300 g faina
  • 2 plicuri praf de copt
  • 1-2 plicuri zahar vanilinat
Ptr sirop:
  • 400 ml apa
  • 400 ml suc proaspat de portocale
  • 250 g zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
Ptr decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • 150 ml iaurt cremos
  • cateva felii de portocale


Mod de preparare:
Se pune la fiert siropul, adica apa cu zaharul, sucul de portocale si zeama de lamaie. Se fierbe aprox. 10 minute, apoi se lasa sa se raceasca.
Ouale se mixeaza bine cu zaharul si zaharul vanilinat pana se topeste, apoi se adauga pe rand iaurtul, grisul, faina si praful de copt.


Se unge o tava cu unt sau ulei si se toarna in ea aluatul. Se preincalzeste cuptorul la 140 de grade.Se da prajitura la cuptor pentru cca. 40 de minute.


Cand e gata se toarna incet siropul rece peste prajitura fierbinte si se lasa sa-l absoarba. Dupa ce s-a racit se taie romburi sau patratele.


Se bate bine frisca apoi se amesteca cu iaurtul si se serveste pe sau langa prajitura impreuna cu felii de portocala, sau se serveste simplu presarata cu fulgi de nuca de cocos.


Pofta buna!

26 ianuarie 2012

Cotlet de porc cu varza murata

Se prapara foarte usor si e buna, bunaaaaa!!
Ingrediente:
  • 1 kg varza murata
  • 1 kg cotlet de porc
  • 1 mar acrisor
  • 1-2 cepe
  • 50 g unt
  • 300 ml supa de carne
  • 400 ml suc de mere
  • 3-4 frunze de dafin
  • sare


Mod de preparare:
Se curata ceapa si se toaca marunt. Se curata si marul si se taie in patru, se scoate cotorul, apoi se taie marul in felii subtiri.


Se caleste ceapa in unt, intr-o oala mare pana se inmoaie. Se scurge bine varza si se adauga peste ceapa impreuna cu marul. 


Se mai caleste putin, apoi se adauga supa si sucul de mere, frunzele de dafin si carnea condimentata cu putina sare. 


Se fierbe acoperit la foc mic timp de o ora si jumatate.


Se scoate carnea, se dezoseaza si se feliaza(daca e cazul), se condimenteaza varza dupa gust si se serveste.


Pofta mare!

21 ianuarie 2012

Lemon curd - Crema de lamaie

Cand am vazut crema asta, m-am gandin la Provocare si fiindca imi place tot ce e dulce acrisor era musai sa o incerc:)
Ingrediente:

  • 2 lamai
  • 150 g zahar
  • 100 g unt
  • 3 oua
  • 1 lingura de amidon
  • 1 baton de vanilie
Mod de preparare:

Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga coaja rasa de la lamai si semintele din batonul de vanilie. Zeama de la lamai se amesteca cu amidonul, apoi se toarna peste oua su se mai mixeaza putin.
Se pune amestecul la fiert pe aburi amestecand continuu pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe aburi, se adauga untul si se omogenizeaza, apoi se lasa la racit. 
Se poate servi ca atare sau la prajituri.
Pofta buna!



19 ianuarie 2012

Prajitura cu piersici

Sa va zic cat de mult imi place aceasta prajitura cu piersici.....sa nu va zic? :) Pai daca mi-am cumparat si iarna piersici sa imi fac, cred ca va dati voi seama!


Ingrediente:

  • 5-6 piersici
  • 4 oua
  • 150 g zahar + 2 linguri ptr piersici
  • 200 g faina
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri zahar pudra 
Mod de preparare:

Se spala piersicile, se curata de coaja, se taie in doua si se scot samburii, apoi se presara cu zahar si se lasa cca 20 de minute la macerat.


Intre timp se mixeaza galbenusurile cu 150 g de zahar, se adauga untul topit, laptele caldut si se mixeaza pana se topeste zaharul. Se adauga faina cernuta si praful de copt si se amesteca bine, aluatul are consistenta celui de la chec.


Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare, iar apoi se incorporeaza la aluat amestecand usor cu un tel. 


Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina. 


Se aseaza deasupra piersicile scurse de zeama si sterse cu un prosop de hartie,  cu scobitura in jos. 


Se coace in cuptorul incins bine ptr 40 de minute.



Dupa racire se pudreaza cu zahar si se portioneaza.



Pofta mare!

17 ianuarie 2012

Primul meu premiu primit cu drag



Multumesc mult Danuta ca te-ai gandit la mine, este prima data de cand primesc un premiu de cand am aparut si eu in blogosfera. Impreuna cu premiul am primit si 3 intrebari la care trebuie sa raspund:

1.Care este reteta voastra preferata de mancare postata pe blogul vostru?
Cel mai des pregatesc Pizza cheezy crust , deci cred ca asta se cheama ca e preferata :)
2. Care este desertul preferat postat pe blogul vostru?
Trebuie sa recunosc ca multe imi plac, dar daca e sa aleg doar unul acesta ar fi Banana roll cake .
3. Ce mancare credeti ca nu ati incerca niciodata sa mancati?
N-as putea spune ca niciodata nu o sa incerc sa mananc un anumit fel de mancare, sunt dispusa sa gust, dar daca nu imi place exista posibilitatea sa nu mai mananc niciodata acea mancare:)

Premiul trebuie sa-l dau la randul meu altor 10 bloguri dragi mie. O sa aleg 10 bloguri pe care de altfel le si urmaresc cu mare drag, cu mentiunea ca stiu ca nu toata lumea agreaza aceste premii si nu ma supar  daca nu vor veni sa si le ia :)
4. Ralu
6. Lia
9. Mire

14 ianuarie 2012

Salata de spanac cu vinegreta de rodie

Acum ca sarbatorile au trecut  si am mancat mai mult carne si dulciuri, parca se simte nevoia de ceva usor si sanatos. Asa se face ca am pregatit o salata care merge direct la Provocarea Adinutei :)
Ingrediente:

  • 2 legaturi de spanac spalate si uscate
  • 1 mar curatat si feliat 
  • 1/2 cana seminte de rodie
  • 1 avocado decojit si feliat
Ptr.vinegreta de rodie:
  • 1/2 cana suc de rodie
  • 1/3 ceasca ulei de masline
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • 3 linguri suc de mere
  • 1/2 lingurita miere
  • 1/2 ceapa mica 
  • sare si piper macinat
Mod de preparare:
Se pregateste vinegreta: se toarna sucul de rodie si uleiul intr-un bol si se amesteca bine cu telul pana se omogenizeaza. Se adauga sucul de mere, otetul, mierea si ceapa taraia foarte marunt sau rasa. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se mai amesteca putin inainte de servire.
Frunzele de spanac spalate si uscate se aseaza in farfurii, peste ele se pun felii de mar si de avocado, semintele de rodie si se stropesc cu vinegreta. Se poate adauga, dupa preferinte, branza sau samburi de nuca. 
Vinegreta se poate pastra in frigider, in recipient etans, cam o saptamana.
Pofta buna!

Supa de conopida

O supa usoara si buna, v-o recomand mai ales daca va place conopida.



Ingrediente:

  • 1 conopida
  • 1 morcov
  • 1/2 telina
  • 1 ceapa
  • 1/2 ardei kapia
  • 1 radacina patrunjel
  • 1/2 legatura marar tocat
  • 2-3 linguri ulei
  • sare,piper macinat
  • 1/2 lingurita chimen macinat


Mod de preparare:
Se curata si se spala legumele. Morcovul,patrunjelul si telina se dau pe razatoare. Ceapa si ardeiul se taie cubulete.
Se pun toate la calit in ulei 2-3 minute, apoi se adauga 2 litri de apa. Cand incep sa fiarba se condimenteaza si se adauga conopida desfacuta buchetele.
Cand este fiarta conopida se adauga mararul tocat si se opreste focul.
Pofta buna!

13 ianuarie 2012

Placinta saseasca

Imi place si grisul in lapte si branzica, asa ca placinta asta e tocmai pe placul meu........si al copiilor probabil:)


Ingrediente:

  • 800 ml lapte
  • 220 g gris
  • 500 g branza de vaci
  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 50 g faina
  • 50 g unt
  • 50 g pesmet
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • sare, zahar pudra
Mod de preparare:


Se pune laptele la fiert, se adauga grisul in ploaie cand fierbe amestecand bine si se fierbe pana se incheaga (in reteta nu scrie dar eu pun in gris un praf de sare si 2 linguri de zahar). 
Se unge cu unt o tava termorezistenta si se tapeteaza cu pesmet, apoi se intinde in strat egal grisul fiert.


Se amesteca bine branza cu zaharul, faina, coaja de lamaie, zaharul vanilat si ouale. 


Se intinde peste gris si se coace in cuptor pana se rumeneste(aprox.30 de minute).
Se pudreaza cu zahar praf cand s-a racit si se mananca pe loc.
Pofta buna!

9 ianuarie 2012

Spaghetti with meatballs

Sunt atat de bune ca-ti lasa gura apa - stiu americanii astia ce stiu;)
Ingrediente:
  • 500 g carne tocata (de care aveti sau de care va place)
  • 1 ceapa
  • 2 linguri patrunjel verde tocat
  • 3 linguri pesmet
  • 1 ou
  • 2 catei de usturoi
  • 800 ml sos de rosii
  • 500 g spaghete
  • 100 g cascaval razuit sau parmezan
  • sare, piper
  • ulei ptr prajit

Mod de preparare:
Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt, apoi se amesteca intr-un bol cu patrunjelul, oul, carnea tocata, pesmetul si se condimenteaza cu sare si piper macinat. 


Se formeaza chiftelute care se prajesc in ulei pana se rumenesc. 


Se scurge din tigaie uleiul, se adauga sosul de rosii, se condimenteaza cu sare si piper si se fierb impreuna 20 de minute.


Intre timp se fierb spaghetele in apa cu sare 8-10 minute, apoi se scurg de apa.


Se aseaza spaghetele pe farfurii, deasupra se pune sosul cu chiftelute, se razuie cascaval sau parmezan si se orneaza cu frunze de patrunjel daca va plac.


Pofta mare!


7 ianuarie 2012

Lemon cake glazurat

Un chec foarte bun si fin, putin altfel si cu care am sa particip la provocarea Adinei ! :)
Ingrediente:
Ptr. blat:
  • 3 oua
  • 200 g zahar praf
  • 1 lamaie mare
  • 150 g margarina sau unt
  • 300 g faina
  • 1 praf de copt 
Ptr glazura:
  • 200 g zahar pudra
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura amidon


Mod de preparare:
Se lasa margarina la temperatura camerei sa se inmoaie. Se spala lamaia, se razuie coaja si  se stoarce zeama. Se unge o tava de chec si se tapeteaza cu faina. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. 
Se amesteca bine faina cu praful de copt si zaharul praf, se adauga ouale, zeama si coaja de lamaie, margarina si se bat bine cu mixerul cam 3 minute la viteza maxima.


Se toarna compozitia in tava si se da la cuptor. Se lasa la copt aprox. 15 minute apoi se taie pe mijloc aproximativ 1 cm. Se mai lasa la copt inca 40-45 de minute.


Dupa ce s-a copt se lasa 10 minute sa se racoreasca, apoi se scoate pe un gratar si se lasa la racit.


Se face glazura amestecand zaharul cu amidonul, zeama de lamaie si 1-2 linguri de apa fierbinte. Trebuie sa aiba consistenta unei smantani. 


Se intinde peste prajitura rece cu un cutit, apoi se lasa sa se intareasca si se poate servi.
Pofta buna!

Persoane interesate