16 martie 2014

Cozonac pufos de post

Am incercat tot felul de aluaturi pentru cozonac, dar de post nu ma incumetasem sa fac pana acum. Adica cum: cozonac fara lapte si oua? :-) Dar cand l-am vazut la Miha, asa de frumos si pufos si galbeeeeeen, am zis ca-i musai sa-l incerc si eu! Mai ales ca este cu suc de portocale <3

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 250 ml suc proaspat stors de portocale (de la 2 portocale)
  • 100 ml ulei
  • 80-100 g zahar 
  • 25 g drojdie proaspata (sau 1 pliculet drojdie uscata)
  • un praf de sare
  • 1-2 lingurite coaja rasa de portocala(daca gasiti portocale bio necerate)
  • 100 g ciocolata neagra pentru umplutura
  • 1-2 linguri miere pentru uns cozonacul

Mod de preparare:

Se amesteca intr-un bol faina cu sarea si drojdia, daca folositi drojdie uscata. Daca aveti drojdie proaspata, se faramiteaza intr-o cescuta si se freaca impreuna cu o lingurita de zahar pana devine lichida. Sucul de la portocale se incalzeste putin si se amesteca cu zaharul pana se topeste. Se toarna peste faina sucul de portocale, drojdia si uleiul si se amesteca bine.

Se framanta apoi aluatul circa 5-10 minute pana devine nelipicios. In functie de tipul de faina folosit, s-ar putea sa mai aveti nevoie de 2-3 linguri suc de portocale (eu am mai adaugat pentru ca mi s-a parut ca e prea tare aluatul la framantat).
Se acopera aluatul si se pune la dospit in loc caldut pana isi dubleaza volumul. Eu l-am lasat mai bine de o ora. Creste mai incet decat aluatul cu lapte, dar sa nu disperati, intr-un final va creste. Daca aveti masina de paine, tot procesul devine mult mai usor.
Dupa ce a dospit, se rastoarna aluatul pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua si cu mainile bine unse cu ulei se intind doua foi deptunghiulare cu grosimea de 0,5 cm. Se presara peste fiecare ciocolata rasa, lasand marginile libere.
Se ruleaza foile pe lungime si apoi se impletesc cele doua suluri si se aseaza intr-o tava pentru cozonac unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt. Se acopera cozonacul cu un prosop si se lasa din nou la dospit 20-30 de minute la loc caldut.
Dupa ce a crescut, ungem cozonacul cu putin ulei si il punem la copt in cuptorul incins la 180 de grade. Timpul de coacere poate varia de la 45 de minute pana la o ora, in functie de cuptorul fiecaruia. Se coace pana se rumeneste frumos. In ultimele 10 minute, se scoate din cuptor si se unge deasupra cu mierea amestecata cu o lingura de apa, dupa care se da inapoi la cuptor. Daca se bronzeaza prea tare deasupra, puteti sa-l acoperiti cu o folie de aluminiu, ca sa nu se arda.
Dupa ce scoatem cozonacul din cuptor il lasam 10 minute sa se raceasca in tava, la temperatura camerei, ferindu-l de curentii de aer rece, ca sa nu se lase. Apoi il scoatem pe un gratar ca sa se raceasca uniform. Daca nu avem gratar, il putem scoate pe o planseta si il lasam sa se raceasca pe o parte, intorcadu-l din cand in cand pe cealalta parte, ca sa nu se incruzeasca.

Dupa ce s-a racit complet se poate felia si servi. Ca sa se pastreze proaspat mai mult timp, cozonacul se inveleste in hartie sau panza, iar apoi se baga intr-o punga. Dar daca faceti doar unul, nu o sa apuce sa stea prea mult!
Pofta buna!

4 comentarii:

Persoane interesate