10 octombrie 2011

Torta della nonna - Tortul bunicii

Cred ca e de fapt o tarta cu crema pasticera, dar cum am facut mai multa crema a iesit inalta, asa ca i-am zis tort :)

Ingrediente:
Ptr aluat:
  • 300 g faina
  • 1/2 praf de copt
  • 120 g unt
  • 170 g zahar
  • 1 ou + un galbenus
  • 1 varf de cutit de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
Ptr. crema:
  • 1 l lapte
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 125 g faina sau amidon
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • zahar pudra

Mod de preparare:
Se face prima data crema. Se pune laptele la fiert impreuna cu coaja de lamaie si zaharul vanilat. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana devin pufoase si se deschid la culoare, apoi se adauga faina sau amidonul. Se toarna peste compozitie laptele fierbinte si se fierbe pana se ingroasa amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase. Se toarna in alt castron si se lasa sa se raceasca.
Se prepara aluatul. Se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga untul moale, coaja rasa de lamaie, oul intreg si galbenusul, zaharul si sarea. Se formeaza o bila si se da la frigider cel putin o ora.
Se intinde 2 treimi din aluat in forma de cerc care sa acopere o forma de tort si peretii acesteia, se aseaza in forma unsa si tapetata. Se toarna crema peste blat, iar restul de aluat se intinde si se taie diverse firme sau fasii care se pun peste crema. Se coace la foc potrivit 40 de minute, se lasa sa se raceasca, apoi se pudreaza cu zahar si se serveste.
Pofta buna!




14 comentarii:

  1. Crema o fac si eu axact la fel ca tine,deci stiu ca este grozava.Arata tare apetisant.Mai ai o bucatica?Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oricum ai numi-o cred ca este excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tarta sau tort arata foarte bine si cred ca ati savurat ceva delicios!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesanta reteta.. Imi place tare mult cum arata! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. are o culoare extraordinar de frumoasa , sigur e gustoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mmmmmmmm stii arata precum cremsnitul facut de matusa mea ....ce amintire dulce..o zi faina Corinuta!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dia, nu mai am...a ramas o amintire...dulce!:) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Mersi Simona! Poate o incerci odata, nu cred ca o sa-ti para rau. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Adina, am avut ''materie prima'' de la tara (oua,lapte)si cred ca de acolo i se trage culoarea :) A fost foarte buna! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Mona! N-ar fi o crema rea ptr cremsnit ;) O zi frumoasa si tie! Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte buna. De la tine m-am inspirat si eu si tare mult ne-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Cristina! Ma bucur mult ca v-a placut. Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate