9 februarie 2014

Tarte alsacienne

O prajitura foarte buna asemanatoare cu cheesecake-ul american! M-am indragostit de ea de cum am vazut-o si am tot cautat pe net retete pana am gasit ceva care sa fie cat de cat ok (nu toate retetele de pe net sunt corecte si bune si prefer sa verific din mai multe surse). Este foarte buna, v-o recomand cu drag, daca va plac tartele si cheesecake-ul :)
Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • 40 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie (Bio daca gasiti)
  • 5 linguri lapte rece
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 500 g branza quark (un fel de branza de vaci cremoasa)
  • 250 g creme fraiche (smantana cu 30% grasime)
  • 4 oua
  • 150 g faina
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Mai intai pregatim aluatul de tarta: se amesteca faina cu praful de sare si zaharul intr-un bol, se adauga coaja de lamaie si untul taiat cubulete si se amesteca usor cu mainile. La sfarsit se adauga laptele si se framanta pana obtinem un aluat omogen - daca aluatul e prea tare mai puteti adauga o lingura doua de lapte. Se inveleste aluatul intr-o folie si se da la frigider pentru circa o ora.
Pentru umplutura: se amesteca intr-un bol faina cu zaharul, zaharul vanilat, branza, smantana si galbenusurile pana la omogenizare. 

Separat se mixeaza bine albusurile cu un praf de sare.
Se amesteca usor cu o spatula albusurile batute spuma cu amestecul de branza.
Se intinde aluatul cu sucitorul pe masa infainata, dandu-i o forma rotunda cu care sa putem imbraca o forma de tort, inclusiv peretii acesteia. Se aseaza aluatul in forma de tort unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt, se intinde bine cu mainile daca mai este nevoie, apoi se toarna umplutura si se niveleaza usor. 
Se caoce tarta 20-30 de minute la 180 de grade, apoi inca 20 de minute la 150 de grade. Pentru a nu se crapa la suprafata, e preferabil sa o lasati la racit in cuptor, iar apoi la temperatura camerei, dupa care se da la rece pana la servire.
Inainte de a o taia puteti sa o pudrati cu zahar praf.
Pofta buna!

13 comentarii:

  1. Ma bucur ca postezi din nou pe blog. Ai un blog frumos si placut si e pacat sa il lasi abandonat :). Te pup si mai trec pe aici daca faci bunatati si pt mine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Timi! Te pup si eu si te astept cu drag! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta-i asa cum imi place mie, cu branzica!!:-*

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place cum gatesti Corina ! O sa vin des pe aici, pupici ! Mihaela ( Ela68 - bucataras )

    RăspundețiȘtergere
  5. O nebunie de tarta din care nu refuz o portie..Si sa postezi mai des pe blog...Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ela draga, ma bucur mult ca-ti place! Te astept cu mare drag! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Rocsi scumpa multumesc! Esti o draguta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte faina tarta , :) asteptam si alte postari pe blog

    RăspundețiȘtergere
  9. Tarta asta-i fix pe gustul nostru! Desi nu am branza quark, cred ca merge si alt tip de branza dulce, cremoasa.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Simo draga! Poti inlocui cu branza dulce de vaci, dar sa nu fie tare uscata si sa pui mai multa smantana zic eu, ca sa iasa cremoasa. Eu aici numai din asta gasesc, asa ca fac cu ce pot. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. te astept la o noua provocare culinara: http://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate