3 mai 2013

Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale

Va doresc Sarbatori Fericite si luminate alaturi de cei dragi voua! >:D< 

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 1 plic drojdie uscata
  • un praf de sare
  • 50 g stafide
  • 50 g caise uscate
  • 50 g migdale
  • 1 galbenus pentru uns deasupra
Mod de preparare:

Se amesteca faina cu praful de sare si cu drojdia uscata. Laptele se incalzeste putin si se amesteca cu zaharul si untul pana acestea se topesc. Oul se bate bine si se amesteca cu putin lapte. Se toarna toate peste faina si se framanta bine 10-15 minute, daca aveti "ajutor" ca mine, dureaza putin mai mult :) Rezulta un aluat moale, nelipicios, care se pudreaza cu putina faina si se acopera cu un prosop, apoi se lasa sa dospeasca la loc caldut o ora si un pic, pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se toaca caisele si impreuna cu stafidele se pun la inmuiat in apa calduta. Separat se pun la inmuiat si migdalele, dupa care se decojesc si se toaca. Lasam deoparte o lingura de migdale tocate pentru presarat deasupra.

Se imparte aluatul in 3 parti aproximativ egale, eu l-am cantarit, avea aproape 300 g fiecare. Se intinde cate o foaie dreptunghiulara, mai mult lunga decat lata, se presata cu amestec de fructe si migdale si se ruleaza usor. 

Cele trei rulouri se impletesc usor, lipindu-le capetele. 

Se aseaza cozonacul intr-o tava unsa sau tapetata cu hartie de cop .

Se acopera, lasandu-l sa mai creasca - tot la loc caldut - cel puntin 30 de minute. 
Se unge cu galbenus deasupra si se preasara cu migdale, inainte de a-l coace in cuptorul preincalzit 45-60 de minute la 180 de grade. Daca se rumeneste prea tare deasupra, acoperiti cu o folie de aluminiu cozonacul.

Se scoate din cuptor si se lasa in tava la racit 10 minute, dupa care se scoate pe un gratar. Se taie cand s-a racit.

Pofta buna!

3 comentarii:

Persoane interesate