4 aprilie 2014

Clatite cu mere si scortisoara - de post

Niste clatite tare bune si aromate, avand in vedere ca sunt fara oua si lapte. Nu se compara cu pancakes-urile clasice, dar eu zic ca merita sa le incercati, mai ales daca postiti! Multumesc Rocsi scumpa de idee, eu am fost tare incantata de ele, unde mai pui ca pitica a cerut portie dubla!

Ingrediente:

  • 500 ml apa minerala
  • 5 linguri ulei
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 17-18 linguri faina
  • 2 mere
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1 ligurita praf de copt
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Se amesteca intr-un bol: apa minerala, sarea, zaharul, zaharul vanilat si uleiul. Cand zaharul s-a topit adaugam faina treptat, scortisoara, iar la final praful de copt stins cu zeama de lamaie. 

Amestecam bine cu un tel, apoi adaugam si merele razuite. 

Lasam aluatul sa se odihneasca cateva minute, apoi incingem o tigaie pe care o ungem cu putin ulei. Luam 3 linguri din compozitie si formam clatite potrivit de mari pe care le coacem la foc mediu pe ambele parti, pana se rumenesc. 

Noi le-am servit cu un gem de afine si fructe de soc, merge grozav, dar puteti servi cu ce va place.

Pofta buna!


16 martie 2014

Cozonac pufos de post

Am incercat tot felul de aluaturi pentru cozonac, dar de post nu ma incumetasem sa fac pana acum. Adica cum: cozonac fara lapte si oua? :-) Dar cand l-am vazut la Miha, asa de frumos si pufos si galbeeeeeen, am zis ca-i musai sa-l incerc si eu! Mai ales ca este cu suc de portocale <3

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 250 ml suc proaspat stors de portocale (de la 2 portocale)
  • 100 ml ulei
  • 80-100 g zahar 
  • 25 g drojdie proaspata (sau 1 pliculet drojdie uscata)
  • un praf de sare
  • 1-2 lingurite coaja rasa de portocala(daca gasiti portocale bio necerate)
  • 100 g ciocolata neagra pentru umplutura
  • 1-2 linguri miere pentru uns cozonacul

Mod de preparare:

Se amesteca intr-un bol faina cu sarea si drojdia, daca folositi drojdie uscata. Daca aveti drojdie proaspata, se faramiteaza intr-o cescuta si se freaca impreuna cu o lingurita de zahar pana devine lichida. Sucul de la portocale se incalzeste putin si se amesteca cu zaharul pana se topeste. Se toarna peste faina sucul de portocale, drojdia si uleiul si se amesteca bine.

Se framanta apoi aluatul circa 5-10 minute pana devine nelipicios. In functie de tipul de faina folosit, s-ar putea sa mai aveti nevoie de 2-3 linguri suc de portocale (eu am mai adaugat pentru ca mi s-a parut ca e prea tare aluatul la framantat).
Se acopera aluatul si se pune la dospit in loc caldut pana isi dubleaza volumul. Eu l-am lasat mai bine de o ora. Creste mai incet decat aluatul cu lapte, dar sa nu disperati, intr-un final va creste. Daca aveti masina de paine, tot procesul devine mult mai usor.
Dupa ce a dospit, se rastoarna aluatul pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua si cu mainile bine unse cu ulei se intind doua foi deptunghiulare cu grosimea de 0,5 cm. Se presara peste fiecare ciocolata rasa, lasand marginile libere.
Se ruleaza foile pe lungime si apoi se impletesc cele doua suluri si se aseaza intr-o tava pentru cozonac unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt. Se acopera cozonacul cu un prosop si se lasa din nou la dospit 20-30 de minute la loc caldut.
Dupa ce a crescut, ungem cozonacul cu putin ulei si il punem la copt in cuptorul incins la 180 de grade. Timpul de coacere poate varia de la 45 de minute pana la o ora, in functie de cuptorul fiecaruia. Se coace pana se rumeneste frumos. In ultimele 10 minute, se scoate din cuptor si se unge deasupra cu mierea amestecata cu o lingura de apa, dupa care se da inapoi la cuptor. Daca se bronzeaza prea tare deasupra, puteti sa-l acoperiti cu o folie de aluminiu, ca sa nu se arda.
Dupa ce scoatem cozonacul din cuptor il lasam 10 minute sa se raceasca in tava, la temperatura camerei, ferindu-l de curentii de aer rece, ca sa nu se lase. Apoi il scoatem pe un gratar ca sa se raceasca uniform. Daca nu avem gratar, il putem scoate pe o planseta si il lasam sa se raceasca pe o parte, intorcadu-l din cand in cand pe cealalta parte, ca sa nu se incruzeasca.

Dupa ce s-a racit complet se poate felia si servi. Ca sa se pastreze proaspat mai mult timp, cozonacul se inveleste in hartie sau panza, iar apoi se baga intr-o punga. Dar daca faceti doar unul, nu o sa apuce sa stea prea mult!
Pofta buna!

20 februarie 2014

Spätzle cu mac si sos cald de cirese

Deeeeciii, iar am poftit la ceva dulce!:)) Vazut, placut si executat! Si credeti-ma ca sunt foarte bune! <3

Ingrediente:

  • 900 g spatzle
  • 4-6 linguri unt
  • 4 linguri mac macinat
  • 4 linguri zahar
  • zahar praf pentru pudrat deasupra
Pentru sosul de cirese:
  • 1 compot (720 g) de cirese fara samburi
  • 1-2 linguri amidon sau faina
  • 1/2 lamaie
  • 1 lingura zahar
  • 1 bat scortisoara

Mod de preparare

Se scurge siropul de pe cirese intr-o craticioara si se pune pe aragaz la incalzit. Amidonul sau faina se amesteca intr-o farfurie cu zaharul, 4 linguri sirop din compot si zeama de la lamaie.

Se toarna amestecul de amidon peste siropul din craticioara si se fierbe impreuna cu batonul de scortisoara 2-3 minute pana se ingroasa amestecand cu un tel. Cand e gata se ia de pe foc, se scoate batonul de scortisoara si se adauga ciresele peste sos. Se pastreaza cald.

Intr-o tigaie sau cratita ceramica se pune untul la topit la foc potrivit. Se adauga toata cantitatea de spatzle si se prajesc circa 10 minute amestecand din cand in cand.

La sfarsit se presara macul si zaharul peste ele si se amesteca bine pana se caramelizeaza zaharul. 

Se iau de pe foc si se servesc cu sosul de cirese cald alaturi. Se pot pudra cu putin zahar praf.

Pofta buna!

16 februarie 2014

Cannelloni cu mac si sos de fructe de padure

Imi plac pastele cu branza, imi place si macul, de fructele de padure nu mai zic! Asa ca atunci cand am vazut reteta asta am zis ca-i musai sa o fac! Si unde mai pui ca se fac si repede, mai mult tre sa stea la cuptor :) 

Ingrediente:

  • 16-18 bucati cannelloni
  • 500 g banza quark sau ricotta
  • 200 g creme fraiche (smantana cu min 30% grasime)
  • 200 g mac
  • 100 g stafide sau afine uscate
  • 100 g zahar
  • 4 oua
  • 500 ml lapte
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • unt pentru uns tava
  • zahar pudra ptr ornat
Pentru sosul de fructe:
  • 300 g fructe de padure congelate
  • 8-10 linguri apa
  • 6-8 linguri zahar

Mod de preparare:

Se amesteca branza cu smantana, macul, stafidele maruntite, un zahar vanilat si 50 g zahar pana la omogenizare. 

Se umple un posh sau o punga cu jumatate din cantitate si se rasuceste bine la capat sa nu iasa umplutura (eu nu am folosit nici un varf, punga mea are la capat exact circumferinta unul tub de cannelloni asa ca s-au potrivit perfect). Se umplu pe rand tuburile de cannelloni si se aseaza intr-o tava termorezistenta unsa cu unt.

Se mixeaza ouale cu 50 g zahar si celalalt zahar vanilat, apoi se adauga laptele mixand pana il incorporam pe tot. Se toarna amestecul in tava peste cannelloni, apoi se da totul la cuptorul incis pentru 40 de minute la 180 de grade.

Intre timp pregatim sosul de fructe: intr-o craticioara se pun la fiert apa cu zaharul si fructele de padure. Se fierb circa10-15 minute amestecand din cand in cand pana incepe sa se lege ca un sirop.

Pastele se servesc calde cu sos de fructe sau pudrate cu zahar. 

Sunt delicioase!

Pofta buna!

9 februarie 2014

Tarte alsacienne

O prajitura foarte buna asemanatoare cu cheesecake-ul american! M-am indragostit de ea de cum am vazut-o si am tot cautat pe net retete pana am gasit ceva care sa fie cat de cat ok (nu toate retetele de pe net sunt corecte si bune si prefer sa verific din mai multe surse). Este foarte buna, v-o recomand cu drag, daca va plac tartele si cheesecake-ul :)
Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • 40 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie (Bio daca gasiti)
  • 5 linguri lapte rece
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 500 g branza quark (un fel de branza de vaci cremoasa)
  • 250 g creme fraiche (smantana cu 30% grasime)
  • 4 oua
  • 150 g faina
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Mai intai pregatim aluatul de tarta: se amesteca faina cu praful de sare si zaharul intr-un bol, se adauga coaja de lamaie si untul taiat cubulete si se amesteca usor cu mainile. La sfarsit se adauga laptele si se framanta pana obtinem un aluat omogen - daca aluatul e prea tare mai puteti adauga o lingura doua de lapte. Se inveleste aluatul intr-o folie si se da la frigider pentru circa o ora.
Pentru umplutura: se amesteca intr-un bol faina cu zaharul, zaharul vanilat, branza, smantana si galbenusurile pana la omogenizare. 

Separat se mixeaza bine albusurile cu un praf de sare.
Se amesteca usor cu o spatula albusurile batute spuma cu amestecul de branza.
Se intinde aluatul cu sucitorul pe masa infainata, dandu-i o forma rotunda cu care sa putem imbraca o forma de tort, inclusiv peretii acesteia. Se aseaza aluatul in forma de tort unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt, se intinde bine cu mainile daca mai este nevoie, apoi se toarna umplutura si se niveleaza usor. 
Se caoce tarta 20-30 de minute la 180 de grade, apoi inca 20 de minute la 150 de grade. Pentru a nu se crapa la suprafata, e preferabil sa o lasati la racit in cuptor, iar apoi la temperatura camerei, dupa care se da la rece pana la servire.
Inainte de a o taia puteti sa o pudrati cu zahar praf.
Pofta buna!

Persoane interesate