Ingrediente:
Pentru aluat:- 500 g faina
- 330 ml apa calda
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingurita sare
- un varf de cutit de zahar
- ulei pentru uns tigaia si placintele
- 1 varza de aprox. 800g - 1 kg
- sare, piper
- 100 ml ulei
- 400 g telemea
- 2-3 cepe verzi
- 1 legatura marar
Mod de preparare:
Se pregateste prima data aluatul: amestecam faina cu sarea intr-un bol. Separat frecam drojdia cu putin zahar, cat sa se lichefieze, adaugam si putina apa calda si o turnam peste faina unde o lasam cateva minute sa creasca. Adaugam restul de apa si amestecam usor cu o lingura, apoi cu mainile bine unse cu ulei, framantam aluatul circa 8 minute, nu mai mult altfel placintele vor fi prea dense. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa aluatul sa dospeasca 45 de minute la loc caldut.
Intre timp ne ocupam de umplutura: varza se taie marunt sau se da pe razatoare, apoi se pune intr-o cratita impreuna cu uleiul la calit. Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca din cand in cand. In circa 30 de minute este gata, trebuie sa scada la jumatate. Se lasa la racit.
Daca faceti cu branza, se razuie branza pe razatoarea mare si se amesteca cu marar tocat si/sau ceapa verde tocata.
Puneti tigaia pe aragaz sa se incinga bine (preferabil este una de fonta, dar e buna si o tigaie de teflon sau pentru clatite, insa in nici un caz ceramica sa nu folositi).
Pe masa bine infainata puneti cate o bucata de aluat de marimea unui pumn, intindeti bine cu sucitorul sa fie cam de jumatate de centimetru de groasa. Se umple cu o lingura din umplutura preferata, se strang marginile, se infaineaza din nou si se intinde cat de mare va e tigaia sau cat sa nu iasa afara umplutura.
Se pune placinta in tigaia bine unsa cu ulei, se unge si deasupra cu ajutorul unei pensule si se prajeste cateva minute pe fiecare parte pana apar zone maronii pe ele. Asezati placintele una peste alta pe o farfurie, ca sa se pastreze calde pana le prajiti pe toate.
Din cantitatile de mai sus ies aprox. 5-6 placinte de marime medie. Se mananca calde cu smantana din belsug, sau reci cu un pahar de iaurt alaturi.
Pofta buna!
Intre timp ne ocupam de umplutura: varza se taie marunt sau se da pe razatoare, apoi se pune intr-o cratita impreuna cu uleiul la calit. Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca din cand in cand. In circa 30 de minute este gata, trebuie sa scada la jumatate. Se lasa la racit.
Daca faceti cu branza, se razuie branza pe razatoarea mare si se amesteca cu marar tocat si/sau ceapa verde tocata.
Puneti tigaia pe aragaz sa se incinga bine (preferabil este una de fonta, dar e buna si o tigaie de teflon sau pentru clatite, insa in nici un caz ceramica sa nu folositi).
Pe masa bine infainata puneti cate o bucata de aluat de marimea unui pumn, intindeti bine cu sucitorul sa fie cam de jumatate de centimetru de groasa. Se umple cu o lingura din umplutura preferata, se strang marginile, se infaineaza din nou si se intinde cat de mare va e tigaia sau cat sa nu iasa afara umplutura.
Se pune placinta in tigaia bine unsa cu ulei, se unge si deasupra cu ajutorul unei pensule si se prajeste cateva minute pe fiecare parte pana apar zone maronii pe ele. Asezati placintele una peste alta pe o farfurie, ca sa se pastreze calde pana le prajiti pe toate.
Din cantitatile de mai sus ies aprox. 5-6 placinte de marime medie. Se mananca calde cu smantana din belsug, sau reci cu un pahar de iaurt alaturi.
Pofta buna!
Super bune cele cu varza. Te pup
RăspundețiȘtergereAsa e Timi, si mie imi plac cu varza! Pupici!
RăspundețiȘtergereNu am mancat pana acum, dar imi plac toate ingredientele si arata fanatstic :) Le pun pe lista ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona scumpa!
RăspundețiȘtergere