Ingrediente:
Pentru aluat:- 250 g faina
- 50 g unt
- 100 ml lapte
- 1 ou
- 2 linguri zahar
- 7 g drojdie uscata
- un praf de sare
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 125 g mac
- 75 g zahar
- 70 ml lapte
- 1 esenta de vanilie
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- un galbenus si 2 linguri de lapte pentru uns deasupra
Mod de preparare:
Pentru aluat se amesteca faina cu drojdia, sarea si coaja de lamaie intr-un bol. In alt bol se amesteca laptele cu zaharul si untul moale, dupa care se adauga si oul batut.
Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se framanta un aluat molcut si nelipicios. Se lasa aluatul la dospit in loc caldut circa o ora.
Intre timp se pregateste umplutura: se pun la fiert laptele cu zaharul, se adauga macul si se fierbe putin amestecand mereu pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie si vanilia, apoi se lasa la racit.
Se imparte aluatul in doua parti egale pe care le intindem cu sucitorul in forme rotunde de marimea tavii. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt o foaie de aluat, se intinde umplutura pe ea, iar deasupra de pune cealalta foaie.
Lipim cu grija marginile, iar in mijloc punem o canita si presam. Din mijloc spre margini incepem sa taiem cu un cutit foarte ascutit raze groase cam de un deget. Luam apoi fiecare felie taiata si o rasucim de trei ori.
Lasam sa mai creasca putin placinta in loc caldut, apoi se unge cu amestecul de galbenus si lapte si se da la cuptor pentru aprox. 40 de minute.
Pofta mare!
Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se framanta un aluat molcut si nelipicios. Se lasa aluatul la dospit in loc caldut circa o ora.
Intre timp se pregateste umplutura: se pun la fiert laptele cu zaharul, se adauga macul si se fierbe putin amestecand mereu pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie si vanilia, apoi se lasa la racit.
Se imparte aluatul in doua parti egale pe care le intindem cu sucitorul in forme rotunde de marimea tavii. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt o foaie de aluat, se intinde umplutura pe ea, iar deasupra de pune cealalta foaie.
Lipim cu grija marginile, iar in mijloc punem o canita si presam. Din mijloc spre margini incepem sa taiem cu un cutit foarte ascutit raze groase cam de un deget. Luam apoi fiecare felie taiata si o rasucim de trei ori.
Lasam sa mai creasca putin placinta in loc caldut, apoi se unge cu amestecul de galbenus si lapte si se da la cuptor pentru aprox. 40 de minute.
Pofta mare!
Fantastic arata acest cozonac, m-a lasat fara cuvinte >:D<
RăspundețiȘtergereMultumesc Simo! Pupici!
RăspundețiȘtergere