Un cozonac cu mac putin altfel :)
Ingrediente:
- Ptr aluat:
- 500 g faina
- 60 g zahar pudra
- 100 g unt sau margarina
- 40 g drojdie
- un praf de sare
- 2 galbenusuri
- 250 ml lapte
- coaja rasa de la o lamaie
- Ptr. umplutura:
- 150 g mac
- 100 g unt sau margarina
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 1 ou
Mod de preparare:
Se cerne faina, se amesteca cu zaharul pudra si cu coaja de lamaie. Se freaca galbenusurile cu praful de sare si cu untul topit si racit, apoi se toarna peste faina. Se incalzeste putin laptele, se amesteca cu drojdia si se toarna peste faina. Se framanta toate 20 de minute. Se acopera si se lasa sa se odihneasca pana se pregateste umplutura.
Se macina macul (sau se fierbe in 150 ml de lapte), apoi se amesteca cu 50 g unt la temperatura camerei si cu zaharul vanilinat. Tava de aragaz se tapeteaza cu hartie de copt sau cu unt si se porneste cuptorul la 180 de grade.
Se imparte aluatul in doua.
O jumatate se imparte din nou in patru si se intind patru foi rotunde putin mai mici decat tava aragazului. Se unge fiecare foaie cu untul ramas si se suprapun. Se aseaza in tava si cu un cutit ascutit se taie din centrul cercului pana aproape de margini 8 parti egale.
Se scot varfurile spre inafara.
Din cealalta jumatate se intinde o foaie dreptunghiulara peste care se pune umplutura de mac si se ruleaza. Se feliaza rulada in fasii de aprox. 1 cm dar nu de tot ca sa ramana legate.
Lasam deoparte un capat, apoi asezam rulada in centrul cercului astfel incat feliile sa se suprapuna de jumatate. In mijloc se aseaza capatul crestat putin pe margini.
Se bate bine oul, apoi cu o pensula se unge tot cozonacul. Se da la cuptor jumatate de ora pana se rumeneste frumos.
Pofta buna!
Se macina macul (sau se fierbe in 150 ml de lapte), apoi se amesteca cu 50 g unt la temperatura camerei si cu zaharul vanilinat. Tava de aragaz se tapeteaza cu hartie de copt sau cu unt si se porneste cuptorul la 180 de grade.
Se imparte aluatul in doua.
O jumatate se imparte din nou in patru si se intind patru foi rotunde putin mai mici decat tava aragazului. Se unge fiecare foaie cu untul ramas si se suprapun. Se aseaza in tava si cu un cutit ascutit se taie din centrul cercului pana aproape de margini 8 parti egale.
Se scot varfurile spre inafara.
Din cealalta jumatate se intinde o foaie dreptunghiulara peste care se pune umplutura de mac si se ruleaza. Se feliaza rulada in fasii de aprox. 1 cm dar nu de tot ca sa ramana legate.
Lasam deoparte un capat, apoi asezam rulada in centrul cercului astfel incat feliile sa se suprapuna de jumatate. In mijloc se aseaza capatul crestat putin pe margini.
Se bate bine oul, apoi cu o pensula se unge tot cozonacul. Se da la cuptor jumatate de ora pana se rumeneste frumos.
Pofta buna!
Doamne ce bine arata! De mai bine de un an imi tot propun sa fac un astfel de cozonac... sau am mai vazut si paine facuta astfel, dar n`am reusit nici acum. Pupici
RăspundețiȘtergereSuperba ideea, imi place la nebunie. Parca simt deja aromele de cozonac umpland bucataria, imi vine sa ma duc sa impodobesc bradul :-) cand vad asa minunatie.
RăspundețiȘtergereExcelent! Foarte frumos pentru o masa festiva!
RăspundețiȘtergerearata minunat!
RăspundețiȘtergereStrasnic de bine arata!!! cu siguranta voi face si eu!!;)pup
RăspundețiȘtergereLa cozonac si mai ales la unul asa frumos,nu ma bag:)Las pe altii care se pricep!
RăspundețiȘtergerece idee buna! o retin pentru masa de craciun!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult! Va pup
RăspundețiȘtergereEste grozav de frumoasa.Te pup!
RăspundețiȘtergereCorinoooooooooo da ce frumusete ti-a iesit fatoooooooo !!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereCorina, acum ti-am descoperit site-ul si mi-a placut foarte mult, iar cozonacul asta mi-a atras atentia in mod deosebit, este excelent, superba prezentare! :) O zi frumoasa sa ai!
RăspundețiȘtergereMultumesc Mihaela! Te mai astept! We frumos!
RăspundețiȘtergerecomplimenti:)))))))
RăspundețiȘtergereGrazie!
RăspundețiȘtergere